"Żyj smacznie i zdrowo"

Drukuj

   Zakończyliśmy realizację programu edukacyjnego firmy Winiary „Żyj smacznie i zdrowo”.

Głównym celem programu była promocja wśród dzieci i młodzieży zasad zdrowego i świadomego komponowania smacznych i zdrowych posiłków. Pokazanie uczniom różnorodności dostępnych produktów oraz pokarmów, dzięki którym, możliwy jest kompromis pomiędzy jedzeniem zdrowym i smacznym. Program propagował utrwalanie odpowiedzialnych postaw związanych z niemarnowaniem jedzenia, z prawidłowym oraz świadomym kupowaniem, przygotowywaniem i przechowywaniem żywności. Ponadto program zachęcał do zdrowego stylu życia.
Cele szczegółowe programu:
- zachęcanie uczniów do regularnego spożywania pełnowartościowych posiłków. Kształtowanie wśród uczniów postawy szacunku do żywności oraz umiejętności przygotowywania posiłków w taki sposób, by ograniczyć marnowanie jedzenia
- propagowanie zasad prawidłowego żywienie, dobierania smacznych i zdrowych składników posiłków
- przybliżenie zasad właściwego przygotowywania i przechowywania posiłków
W ramach realizacji programu przeprowadzono zajęcia dydaktyczne na temat „Żywność bogactwem składników pokarmowych”, „10 zasad racjonalnego żywienia w pigułce”, „Przemyślane zakupy kluczem do zdrowia – czyli jak rozumieć etykiety”, „Powiedz mi kim jesteś, a powiem Ci co jeść”, „Żywność szanuję, żywności nie marnuję”. Ponadto zostały zrealizowane dodatkowe zagadnienia, mające na celu poszerzenie wiadomości uczniów: „Zasady zdrowego odżywiania się. Piramida żywieniowa”(układanie jadłospisu), „Dlaczego ważne jest jedzenie drugiego śniadania? Drugie śniadanie w szkole”, „Dlaczego warto jeść owoce i warzywa? 5 porcji warzyw i owoców. Znaczenie wybranych warzyw i owoców dla zdrowia człowieka”, „Wegetarianizm”, „Zaburzenia odżywiania: bulimia, anoreksja, otyłość”, „Zatrucia pokarmowe – przyczyny, objawy, profilaktyka”, „Salmonelloza i sepsa”, „Próchnica i cukrzyca”, „Woda źródło życia – znaczenie wody dla organizmu”, „Wpływ reklam na styl odżywiania młodego pokolenia”.
Uczniowie kl. VI, wykorzystując metodę projektu edukacyjnego, przygotowali prezentacje multimedialne dotyczące powyższych tematów, które zostały zaprezentowane społeczności uczniowskiej.

Program realizowały p. Ewa Jóźwik – nauczyciel biologii i p. Joanna Sych – pedagog szkolny.


 

Copyright © 2012 Zespol Szkol Spolecznych w Chelmie. Wszelkie prawa zastrzezone.
WebDesign by D&J_M ©